Illustrasjonen og språkbruken i Aftenpostens kommentar om barnefedme er ikke bare karikerende – den er et uttrykk for dehumanisering. Når kroppstrekkene til en utsatt gruppe brukes som visuell punchline, forsterkes stigma og fordommer. Med ord som «flesk» og «valgflesk» reduseres barn med høy vekt til samfunnskostnader og politiske virkemidler. Dette er både problematisk og ufølsomt.
At ingen på desken reagerte før saken ble publisert, viser hvor normalisert det er å redusere tjukke kropper til symboler på samfunnsproblemer.
Hadde Lund lest kunnskapsoppsummeringen bak anbefalingene han omtaler, ville han sett at det finnes begrenset og usikker evidens for at tiltak som sukkeravgifter eller markedsføringsrestriksjoner faktisk vil påvirke BMI-utviklingen.
Helse handler om mer enn vekt. Strukturelle tiltak vil komme alle til gode – uansett kroppsstørrelse. Å bruke billige ordspill og karikaturer av tykke kropper er unødvendig for å få fram kommentarens poenger. Aftenposten bør holde seg for god til slik tabloidisering.
Dette er et tilsvar til Aftenpostens kommentar om barnefedme. Aftenposten valgte å ikke trykke den hos seg.