Januar er ikke til å spøke med, spesielt for oss med et anstrengt forhold til kropp og mat.
Samtaler om kropp og vekt, og tips om hvor lite folk kan spise, hører hjemme i TRYGGE ROM – der kvalifiserte og omsorgsfulle fagfolk ser hele mennesket. Slike temaer hører ikke hjemme på forsider eller som clickbait!
“Pressen skal avkle myter, ikke forsterke dem», skrev Ingeborg Senneset nylig i en forfriskende kommentar til et av de utallige avisoppslagene om det fryktede magefettet.
Likevel er det ofte mytene som dominerer januar.
Retorikken og diskursen vi møter bidrar til å opprettholde fordommer om mennesker med høy vekt – og myten om at en tynn kropp er innen rekkevidde for tjukke mennesker, bare de prøver riktig metode én gang til og lærer teorien bak kaloriunderskudd.
Det snakkes lite om bivirkningene ved å leve et liv på slankekur, og hvordan gjentatte slankeforsøk og et samfunn preget av fordommer påvirker både fysisk og psykisk helse.
Vektstigma gir mange av de samme «symptomene» vi tilskriver fettet: hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk og økt dødelighet. Mon tro hvor mye av denne risikoen som skyldes fettet, og hvor mye som skyldes internalisert skam, ensomhet og stresset ved å ikke passe inn?
Tenk om 2025 kunne handle om helsefremming uten fokus på vekt, bekjempelse av stigma og en nyansert debatt om vekt og helse?
Det er mitt nyttårsønske!
Tenk om ekspertene sa “nei” når tabloidene ringer for slankeråd, og media tilpasset budskapet til målgruppen sin?
For de snakker ikke ut i et vakuum når de deler oppskrifter på raskt vekttap og lavkaloridietter.
De treffer sårbare mennesker, oppvokst i en fryktbasert diettkultur, forsterket av sosiale medier og daglige overskrifter om magefett og risikoen ved å ha en stor kropp.
De treffer barn og ungdom som allerede sliter med psyken.
De treffer mennesker som allerede har et arsenal av teknikker for å holde ut sult og drøye maten så den fyller mest mulig i magen.
Vi er tjukke, og vi er kommet for å bli. Media og fagfolk har et ansvar for å gjøre verden tryggere for oss som lever utenfor samfunnets smale norm.
Ord teller – og de kan utgjøre en større forskjell for liv og helse enn en lavkaloridiett noen gang vil.
PS. En funfact: Man får over 192 treff på “magefett” i Dagbladet i 2024. Magefettet omtales altså mer enn annenhver dag. VG har «bare» 77.
PPS. Og nei – de har ikke oppdaget en revolusjonerende måte å telle kalorier på ved Sykehuset i Vestfold. De er ikke i nærheten av å vinne Nobelprisen for å ha løst «fedmegåten», selv om det av og til kan virke sånn på måten media bruker fagpersonene derfra til sin vinning.
For det er min påstand: Slankestoff gir generelt ikke folk bedre helse, men forsterker frykt og gir derfor klikk og klingende mynt i kassen til avisene med de største overskriftene. Hadde vært deilig med en forandring.