Misforstått effekt av å veie barn

Aftenposten forsvarer på lederplass 4. juli vektscreening som et tiltak mot fedme, til tross for manglende evidens for at det forebygger overvekt i voksen alder. Veiing kan imidlertid medføre skadelige psykososiale konsekvenser, spesielt for barn med høy kroppsmasseindeks, og det å identifisere seg selv som overvektig, er alene forbundet med fremtidig vektøkning.

Alle barn, uavhengig av vekt, trenger et samfunn som legger til rette for trygghet, inkludering, matglede, variert kosthold, et trygt matmiljø, bevegelse og god psykisk helse.

Vi må løfte blikket fra vekten og gi ansvaret tilbake til beslutningstagere, politikere og fagfolk. God helse er mer enn vekt, og vekten har vi mindre innflytelse over enn vi liker å tro.

Vektscreening gir hverken bedre folkehelse eller lavere vekt. Det er på tide å ta debatten i stedet for ukritisk å lene seg på Helsedirektoratets retningslinjer, slik Aftenposten gjør.

Barna våre fortjener bedre.

Teksten over er er min kommentar til Aftenpostens leder «Sett barna på vekten» som ble publisert i Aftenposten 14.07.24. Teksten under er hentet fra Instagram hvor jeg delte min kommentar:

“Ansvarsfraskrivelse!”, sier noen i kommentarfeltet.
“Men hva med helsa? Overvekt er jo farlig!”, roper andre på automatikk.

Jeg synes det sier mye om oss som samfunn.

Det er som om vi er i en slags kollektiv “freeze”-tilstand hva gjelder temaet vekt og helse. Evnen til nytenkning ser ut til å være forduftet. Vi evner ikke zoome ut og se saken i en større sammenheng, fra flere vinkler. Og ikke minst: Se oss for de hele menneskene vi er!

Aftenpostens konklusjon på lederplass gav meg gufs av noe gammelt og utdatert. Hvilket verdisyn ligger til grunn for deres vurderinger?

Og når ikke en gang pressen utfordrer status quo ved å bedrive litt god, gammeldags kritisk, gravende journalistikk før de konkluderer på lederplass, blir jeg både trist og bekymret.

Og det mest alvorlige: Midt i det hele har vi mistet mennesket helt av syne. Språket som brukes om barn, foreldre, mennesker med høy vekt er fordomsfullt, kaldt og dehumaniserende.

Skal vi få et bedre samfunn for barna våre, må det endring til på mange nivåer. Det kan ta tid, og vi trenger at media bidrar i stedet for å bygge opp under eksisterende fordommer og opprettholder det unyanserte narrativet som råder i det offentlige ordskiftet omkring temaet vekt.

Skulle det være en journalist som leser dette og ønsker tips til noen nye innfallsvinkler og temaer hva gjelder vekt og helse – ta kontakt. Det finnes mye å ta av.

Skroll til toppen